Jokić: Stožer - selo bajkovite prirode i loših uslova za život

Radomir Jole Jokić

     U bjelopoljskom selu Stožer udaljenom od grada pedeset i više kilometara život ima svoje čari i ljepote, a priroda svoje raskošne darove nije škrtarila već je bila nesebična kad je ovaj kraj u pitanju.

     Sa druge strane muke mještana Stožera i okolnih sela ogledaju se u tome što je iz godine u godinu sve manje stanovnika, i što je najteže,mladi  ljudi odlaze u potrazi za boljim uslovima života.

     Danas u Stožeru pretežno žive staračka domaćinstva. Škola koja je, ne tako davno bila puna đaka, danas ne radi i predstavlja spomenik svjedočanstva da se nekad na ovom prostoru itekako živjelo i školovalo.

      Kao odbornik lokalnog parlamenta apelujem na nadležne u opštini da pod hitno obiđu ovaj prelijepi kraj naše opštine i upoznaju se sa problemima mještana. Ono što sam ja prilikom posjete ovom selu i u razgovoru sa mještanima mogao zaključiti jeste da pored loše putne infrastrukture, njihove muke pričinjava veoma loš telefonski signal. Zbog lošeg telefonskog signala, ne samo u mjestu Stožer već  i u okolnim selima, mještani svoje telefone skoro da i ne koriste.

     Obzirom da su mještani ovog sela uglavnom starije dobi, neophodno je da im se obezbijedi način da u slučaju hitne potrebe telefonom dobiju određenu službu koja im u tom trenutku može pružiti pomoć (Služba hitne pomoći, Služba zaštite i spasavanja, itd.), kao i da imaju komunikaciju sa svojom rodbinom koja živi na teritoriji Crne Gore, Srbije i šire.

     Ovo neka bude apel i Telenoru i M-tel i Telekomu da izađu na teren i postave baznu stanicu kako bi stanovnici sela Stožer i okolnih sela mogli nesmetano da obavljaju razgovore, i da bi u svakom trenutku mogli da telefoniraju gdje god se nalazili, jer su mobilni telefoni postali primarni način komunikacije i izvor informacija. Operateri bi postavljanjem bazne stanice pomogli mještanima ovih sela, a obzirom da se vode ekonomskim interesima morali bi obezbijediti širenje mreže i pokrivenost teritorije i samim tim zadovoljiti obje strane.

Radomir Jokić

Odbornik Pokreta za Promjene i DF-a