Jokić: Inicijativa za razvoj sjevera

BIjelo Polje
Pokret Za Promjene OO Bijelo Polje zeli da podsjeti javnost, a posebno gradjane sjevera Crne Gore da je jedina partija koja je jos u septembru 2013. godine pokrenula inicijativu sa konkretnim mjerama i predlozima, a koje se ticu oporavka sjevera. Da su lokalne vlasti mislile na dobrobit gradjana i da su ovu inicijativu PzP-a prihvatile i primijenile u praksi, danas ne bi imali ovoliku migraciju stanovnika sa sjevera, pogotovu ne onu masovnu iz 2015.
Takodje, zaposlenost bi bila na vecem nivou i imali bi manji broj nezaposlenih lica na evidenciji biroa rada. Opstine bi od prikupljenih sredstava iskoristile i na pravi nacin valorizovale svoje prirodne potencijale, samim tim uposlile domacu radnu snagu i smanjile uvoz.
 
Pokret Za Promjene je ovom inicijativom mislio dobro svim gradjanima sjevera Crne Gore, ali nazalost nije naisao na razumijevanje lokalnih vlasti. U to ime i dalje upozoravamo, opominjemo i nudimo konkretne mjere kako bi se sjever Crne Gore sacuvao od daljeg ekonomskog propadanja i sto je jos gore nezaposlenosti i migracije stanovnistva.
 
Teške posljedice ekonomske politike nijesu rezultat globalne ekonomske krize, već pogrešne ekonomske politike koja je vođena svih ovih godina, a na koje Pokret za promjene PZP uporno ukazuje, naročito su vidljive na sjeveru Crne Gore.
 
Da bi se spriječilo  dalje propadanje regije koja obuhvata 52,8 odsto teritorije Crne Gore, Pokret Za Promjene  predlaže šest mjera kojima bi se navedeni proces zaustavio.
"Da se odmah i bez oklijevanja umjesto pogubnog neoliberalnog modela ekonomskog razvoja, pređe na model države blagostanja, zasnovan na proizvodnji, investicijama i izvozu. Da se Zakonom o budžetu uvede poseban Fond za razvoj sjevera u visini najmanje pet odsto državnog budžeta. Sredstva iz ovog Fonda će se koristiti isključivo za finansiranje razvojnih projekata koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta u proizvodnji i uslugama baziranim na resursima sjevera, namijenjenim za supstituciju uvoza i izvoz“, prve su dvije mjere PZP-a. 
 
Treća mjera podrazumijeva da najveći dio novca koji se na ime poreza prikupi u gradovima na sjeveru, bude iskorišćen za razvoj i dobrobit građana sjevera. 
"Tražimo da Skupština Crne Gore odmah promjeni Zakon o finansiranju lokalnih samouprava i prateće propise. Novac koji se na ime poreza i doprinosa i drugih budžetskih prihoda prikupi na sjeveru Crne Gore je nedopustivo manji od novca koji Vlada ulaže u sjever. Zato tražimo da se 100 odsto poreza na plate i profit koji se prikupi u gradovima na sjeveru pripadne lokalnim samoupravama na sjeveru, za finasiranje razvojnih projekata. Ovi zakoni bi važili sve dok se ne uravnoteži razvoj sjevera sa ostatkom Republike. Sjever ne traži milostinju. Tražimo samo da država svojim aktivnim mjerama ispravi pogrešnu ekonomsku politiku i nepravedan i maćehinski odnos prema sjeveru“, ističu u PZP-u.
 
Pokret Za Promjene traži da se hitno osnuje Banka za razvoj i Agrobanka za podršku razvoju poljoprivrede.
"Tražimo da se hitno vrati opštinama ona državna imovina koja im je nerazumnim odlukama Vlade oduzeta i kojom se sada upravlja iz Podgorice. Opštine moraju imati svoju imovinu s kojom će raspolagati na osnovu odluka Skupština opština na sjeveru i u skladu sa zakonom. Tražimo da se odmah na Sjeveru osnuje Regionalna Agencija za IPA projekte koja će pomagati opštinama na sjeveru da pripreme predloeg projeketa za finansiranje iz IPA fondova EU“, ističu u PZP-u.
 
Radomir Jokic, odbornik i predsjednik OO PzP Bijelo Polje