Crnić: Dvije godine Novskih turbulencija

Herceg Novi

Iskustvo sa prethodnih opštinskih izbora trebalo bi biti nauk građanima Herceg Novog  da ništa nije onako kako izgleda. Politika u ovoj državi, kao i u našem gradu svela se na organizovani sistem širenja lažnih informacija. Pobijeđuje onaj koji dobro i organizovano raširi priču po gradu. Kada u svu tu organizaciju uvrsti i lokalne medije pobjeda mu je zagarantovana.

No da li je ovo bila Pirova pobjeda, imajući u vidu da je za samo dvije godine nezadovoljstvo građana mnogo veće nego  za vrijeme prethodne vlasti. Svjesni da su prevareni izborom IZBORA, i da  padom prethodne vlasti grad nikada nije bio bliži uticaju mafijaškog državnog režima, a da pritom nijedan ključni projekat započet u prethodnoj vlasti nije dovršen od kolektora i one ključne tačke u Zelenici kojom se građani uporno treniraju na poslušnost semaforom, preko šetališta čija rekonstrukcija  teško da će brzo biti gotova.

No, odradilo se i u ovoj vlasti po nešto. Zamijenjena je ulična rasvjeta na zadovoljstvo BB SOLAR vlašnitva  Blaža Đukanovića, kompanije koja je debelo profitirala trostrukom zaradom od uobičajene za ovu vrstu posla. To što ne radi, ne treba da vas brine, dragi građani. Dovoljno vam je da znate da je sasvim nova. Semafor na Toploj smo dobili takođe nov.  Jeste bio poskup, bar dva ipo puta skuplji, ali dragi građani, pa vi morate znati da i tu trebaju profitirati ugovarači ovog posla.

I sve se to lijepo zamaskiralo uzajamnim optužbama dvije frakcije Izbora, tzv građanske liste koja se brže raspala nego što se formirala. Od njihovog izbora profitirali su samo oni koji su u bliskoj sprezi sa režimom odlučili da rasprodaju I ono malo što je ostalo u Novom. I naravno, sve to objašnjeno nekim procedurama koje nisu baš najjasnije ni onima koji se pozivaju na njih.  Ovo se prije svega odnosi na predsjednika SO HN Andriju Radmana I njegove odluke, koje su pale na Upravnom sudu, a građanima I dalje nije objašnjeno šta je pisac htio da kaže izjavama da  je sve to rezultat ''Specifičnih okolnosti i dogovora  da je tako ispravno'' kako navodi u svom saopštenju. Upravo to  treba građanima  da pojasni sliku djelovanja DPSa na svim nivoima. Sve je pitanje dogovora i okolnosti u kojima se neka procedura nađe, a ne struke i zakona.

Takođe, očekujemo da će zakon imati šta da kaže kada je u pitanju potpisivanje nekih odluka od strane predsjednice Opštine Nataše Aćimović. Jer , javna funkcija koju obavlja ne donosi samo korist, već I odgovornost.

Na žalost, građani su opet izigrani, a da se niko nije izvinio za ovako netransparentno rukovođenje I manipulacije. Tako bi barem pokazali minimum osnovne kulture. Ali ne možemo govoriti o kulturi u gradu u kojem je sve oteto, prosuto, srušeno na najbahatiji mogući način.

Nova vlast kojoj građani ukažu povjerenje mora imati oštriji stav kada se funkcionisanje lokalne uprave prethodnika svede na loše ugovore kojima se prazni opštinska kasa. Revidiranje ugovora i uključivanje tužilaštva su osnov za normalno funkcionisanje svake vlasti  koja treba da  bude u korist i u službi građana.  Pokret za promjene neće dozvoliti  zataškavanje starih slučajeva pronevjere društvene imovine, jer pored  prava koja se stiče osvojenim glasovima, mora se apostrofirati i odgovornost na koju smo svi izgleda, zaboravili.

 

Sanja Crnić

VD Predsjednice OO PzP Herceg Novi