Medojević na savjetu ACRE: Spriječiti erdoganizaciju Crne Gore

Nebojša Medojević IDU

Na sjednici Savjeta ACRE koja je bila posvećena inicijativi Alternativne Demokratske Reformske Partije Luksemburga ADR da se iz članstva u ACRE isključi Stranka pravde i razvoja AKP , koja je vladajuća partija Turske , lider PzP  Nebojša Medojević je uzeo učesće u plenarnoj raspravi i istakao:

"Ja dolazim iz Crne Gore koja nije promjenila vlast na izborima 27 godina i gdje se opozicija suočava sa sistemskom brutalnom represijom i neregularnim izborima. Imamo i određena negativna iskustva sa parlamentarnih izbora od 16.10 prošle godine, vezano za državne udare. Čitav svijet je u Turskoj vidio tenkove i vojsku na ulicama, dejstva aviona i otpor naroda koji je branio demokratIju i politički sistem koji je bio napadnut od dijela pobunjena vojske. Mi u Crnoj Gori smo imali lažni drzavni udar, bez oružja,  vojske, bez  tenkova, upravo na dan izbora u organizaciji Đukanovića i njemu lojalnog državnog tužioca, sa osnovnim ciljem da se spriječi očekivana pobjeda opozicije i da se zabrani rad DF i pohapse i likvidiraju lideri ovog saveza. Jedan od savjetnika Đukanovića je predlagao naše hapšenje i likvidaciju, upravo se pozivajući na Erdogana i na činjenicu da će se zbog izuzetnog geostrateškog značaja Turske, zapadne države tolerisati obračun sa opozicijom. 

PzP cijeni veoma važnu ulogu Turske i njen doprinos stabilnosti regiona, činjenicu da je primila 3.5 miliona izbjeglica iz Sirije, da je važan partner u borbi protiv ISIS i terorizma uopšte, da je izložena terorističkim napadima. Ipak, kolege iz AKP moraju znati da se odbrana od realnih bezbjednosnih prijetnji ne može koristiti za obračun sa opozicijom, masovna hapšenja novinara, aktivista civilnog drustva i lidera opozicije. Posebno su za razvoj demokratije i napredak turskog društva opasne autoritarne tendencije i težnje Erdogana da apsolutistički vlada Turskom i da kroz izmjene Ustava prigrabi sebi svu moć. Iskustvo male Crne Gore opominje, da se ne smije trgovati sa vrijednostima za geostrateške interese. Mora se naći održivi balans između poštovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, funkcionalne demokratije i efikasnih metoda za borbu protiv terorizma . 

Kao neko ko je , zajedno sa kolegama iz vrha DF-a bio meta lažnog montiranog nevidljivog državnog udara,  bez vojske i bez oružja od strane režima,  izražavam svoje neslaganje sa metodama opstrukcije  djelovanja opozicije u Turskoj. Zbog značaja Turske za stabilnost regiona i borbu protiv ISIS, cijenim da AKP ne treba isključiti iz ACRE ,  ali da je neophodno da se kroz posmatračke misije ACRE neposredno uključi u monitoring poštovanja ljudskih prava i sloboda u Turskoj".

Medojević je pozvao sve članice ACRE da iskažu solidarnost sa DF zbog progona i represije kojom su izloženi od strane korumpiranog režima Đukanovića i njegovih kontrolisanih službi i tužilaštva.

Predsjednik ACRE Jan Zahradil je podržao poziv Medojevića i obavijestio sve članove Savjeta da će Bord ACRE koji zasjeda danas raspravljati i o stanju u Crnoj Gori i modalitetima podrške PzP.u.

 

Nebojša Medojević

Predjesnik PzP-a i član predsjedništva DF-a