Mreža Mladih PzP-a: Ukoliko država ne reaguje, mladi ovdje nemaju budućnosti

Mreža Mladih PzP-a

Cifre koje su pojedini mediji objavili a odnose se na podatke Zavoda za zapošljavanje više su nego alarmantne.  Naime prema zvaničnim podacima nezaposleno je 50.310 građana, i veća je za nekoliko procenata nego u isto vrijeme prošle godine.

Mladi ljudi su odavno ostavljeni bez perspektive. Njihovo znanje i stručnost se ne vrednuju prilikom zapošljavanja, već samo rođačke i partijske veze. To je ujedno i razlog zašto imamo sve više visokoobrazovanog kadra na birou ili angažovane na poslovima koji ne odgovaraju stepenu njihove stručnosti.

Program stručnog osposobljavanja odnosno pripravnički o trošku države za mnoge je jedini način da dođu do bilo kakvog posla, a nakon isteka istog većina ih ponovo okači diplomu o klin i zasuče rukave na nekom fizičkom poslu. Zato i ne čudi sve veći odliv mladih stručnjaka u druge zemlje, gdje će pokušati da se ostvare u poslu za koji se školuju. Za ovako malo zemlju to je nenadoknadiv gubitak o kom niko ne vodi previše računa.

 

Iz Mreže mladih Pokreta za promjene u više navrata smo upozoravali da studijski programi moraju da prate tržište rada, i da se na taj način stimuliše školovanje nedostajućih kadrova. No kao i sve u zemlji, tako je i ova oblast ostavljena na milost i nemilost podobnim, dok će nepodobni i dalje biti statistika na birou rada.

Smatramo da je jedino rješenje hitna i sveobuhvatna reforma ne samo obrazovanja, već sistema koji je srastao sa nepotizmom i korupcijom i u kom su prave vrijednosti odavno izgubljene, i popustile pred naletom štancovanih diploma. Nama je potrebna zemlja u kojoj će mladost biti dio rješenja a ne dio problema. I spremni smo da uzmemo učešće u stvaranju jedne zdravije i prosperitetnije Crne Gore koja će cijeniti rad i znanje.

Ana Pejović

Mreža mladih Pokreta za promjene