“Represija i progon DF od strane režima u Crnoj Gori"

Nebojša Medojević IDU

Crna Gora se nalazi u dubokoj političkoj i državnoj krizi koja je posledica sistemskih, institucionalnih, izbornih neregularnosti, političke korupcije, pritisaka,ucjena i zloupotreba državnih službi i resursa.

Kriza legitimiteta izbornog procesa i rezultata izbora traje od uvođenja višepartijskog sistema 1991.godine, ali je eskalirala nakon javnog objavljivanja audio snimaka sa sjednica Glavnog Odbora vvladajuće Demokratrske Partije Socijalista, 2013 godine,  na kojima se domaća i zaintersovana međunarodna javnost mogla upoznati sa osmišljenim mehanizmima izbornih krađa i zloupotreba.

Ova afera u medijima nazvana "Snimak" , koja, zbog opstrukcija, blokada i kontrola Parlamenta i sudova od strane DPS,  nije imala svoj ni politički ni pravosudni epilog (iako je u Izvještaju EK to preporučeno kao obaveza Parlamenta i sudova) , je dovela do odluke Demokratskog Fronta- najjače opozicione grupacije u Parlamentu da od 27.09.2015 godine otpočne mirne i demokratske demonstracije , kao metod političkog pritiska za stvaranje neophodnih uslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora u Crnoj Gori, čiji će rezultati biti prihvatljivi za sve.

Od tada, počinje demonizacija DF i zloupotreba svih državnih institucija, službi i kontrolisanih medija, kao i struktura organizovanog kriminala, bliskih vlasti, koji organizovano i u kontinuitetu vrše brutalnu represiju nad nama.

Protesti DF su nezakonito brutalnom silom razbijeni 17.10.2015 godine, gdje su pripadnici specijlanih policijskih snaga, pretukli i uhapsili više funkcionera i poslanika DF.

Na sličan način, uz učešće pripadnika partijske milicje i lica iz podzemlja, režim je brutalno razbio i najveće opozicione proteste , održane protiv režima, 24.10.2015.godine, kada su specijalne policijske jeidnice  terorisale mirne demonstrante, nakon čega je bilo povrijeđeno preko 100 gradjana, a niti jedan pripadnik policije i nezakonito, bez naloga tužioca uhapšeni neki lideri DF.

Kao posledicu ogromnog demokratskog pritiska DF,  i EK koja se nevoljno i mlako uključila u pokušaj rešavnja krize, režim Đukanovića je prihvatio da u njegovu Vladu, 5 mjeseci prije izbora, uđu i predstavnici nekih manjih opoziconih partija koje nisu učestvovale u protestima DF-a.

Na žalost, taj eksperiment nije dao željene rezultate i parlamentarni izbori od 16.10.2016 godine održani su u još  neregularnijim uslovima nego ranije. Birački spisak koji sadrži oko 12% fantom birača je ostao netaknut. DPS je maksimalno zloupotrebljavao državne fondove , i službe, a posebno službe bezbjednosti. Demokratski Front je 5 dana prije održavanja izbora dostavio Specijlanom tužiocu detaljne informacije o mehanizmima izbornih kradja i planovima DPS da na izborni dan izazovu incidente, uvedu vanredno stanje i ne dozvole pobjedu opozicije, koja je bila izvjesna i očekivana. Specijalni tužilac nije preduzeo nikakve radnje protiv DPS i predmet povodom naše tužbe, otvorio je tek 18.10. tj dva dana

nakon održavanja izbora. I ne samo to. Specijlani državni tužilac je , po nalogu Đukanovića, na sami dan izbora organizovao i sproveo lažni državni udar, kreirao atmosferu straha kod građana od najavljenog terorističkog napada i direktno je odgovoran za pad izlaznosti na izborima od najmanje 6%, što je direktno oštetilo opoziciju za najamnje 3-4 mandata i spriječilo pobjedu.

Od dana izbora , režim je dao nalog Specijlanom tužiocu za organizovani kriminal da sprovodi političko, pravno i medijsko nasilje nad liderima i članovima Demokratskog Fronta, koji su izloženi saslušanjima, medijskom linču i stalnim prijetnjama.

Kao odgovor na zloupotrebu državnog tužilaštva na dan izbora, kompletna opozicija je odlučila da ne prizna rezultate takvih izbora i da bojkotuje rad Parlementa.

Politički sistem je paralisan, raste represija prema DF , tužilac svim silama pokušava da iskontruiše aferu državnog udara i da pohapsi i osudi lidere DF i zabrani rad najjače opozicione grupacije u Crnoj Gori. Protiv lidera  DF se vode 4 politički motivisana  krivična postupka pred sudovima, samo zbog izjava na demonstracijama. Protiv Df se vodi 10 prekršajnih postupaka  zbog mirnih šetnji po gradovima Crne Gore. Jedino DF nije odobrena isplata zakonom predviđenih sredstava iz budžeta za finansiranje kampanje.

Represija motivisana i zasnovana na namjeri Đukanovića da onemogući djelovanja opozicije, a posebno DF, izaziva povećane tenzije i prijeti destabilizaciji zemlje i sukobima sa nesagledivim posledicama.

Aktuelni Parlament i Vlada nemaju izborni legitimitet, a režim  odbija da sa opozicijom otvori dijalog o političkom rješenju krize.

Demokratski Front  predlaže da se formira Prelazna Vlada po prinicpu ko-ministara od predstavnika svih parlamentarnih stranaka, koja bi u razumnom roku  očistila birački spiska od fantom birača, onemogućila zloupotrebu državnih resursa i službi, i omogućila prve fer i slobodne izbore , čije će rezultate svi prihvatiti, a koji bi se održali najkasnije u 2018 godini, istovremeno sa izborima za Predsjednika države.

Imajući u vidu da aktuelna nelegitimna Vlada i Parlement bez opozicije ne pokazuju namjeru niti političku volju da otvore politički dijalog o rješenju krize  već nastavljaju sa represijom protiv DF i neistomišljenika, cijenimo da je neophodan hitan i konstruktivan pritisak međunarodne zajednice, a posebno EU u cilju stvaranja uslova za mirno i političko rješenje krize.

Zato PZP, kao jedan od osnivača i konstituenata DF, poziva sestrinske stranke , članice ACRE da iskoriste svoj politički uticaj u nacionalnim Parlamentima, Vladama svojih zemalja, Evropskom Parlamentu i iskažu solidarnost sa DF, pozovu režim Đukanovića da odmah prestane sa progonom opozicije i svojih političkih neistomišljenika i otvori politički dijalog sa opozicijom o rešenju krize političkog sistema u zemlji.

PzP cijeni da i sve članice EU i NATO imaju odgovornost za sprečavanje eskalacije krize i moguću destabilizaciju zemlje  koja ima namjeru da bude dio evroatlantskih integracija, zbog progona i represije prema opoziciji.

 

 

Nebojša Medojević

Predsjendik PzP

Član Predsjendištva DF