Čestitka Predsjednika PZP povodom ulaska Hrvatske u EU

Hrvatska u ponoć postaje članica EU

Ulazak Hrvatske u EU je važan istorijski datum i za sve njene susjede na Zapadnom Balkanu. Političko, ekonomsko, geografsko, kulturno i civilizacisjko širenje EU pozitivno će uticati na mir i stabilnost regiona i na ubrzavanje zakašnjelih demokratskih tranzicija Crne Gore, BiH i Srbije. Jačanje institucija države, vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i sloboda, povećanje konkurentnosti privrede samo su neki od procesa koje treba ubrzati i članstvo Hrvatske u EU je dokaz da je ovaj region sposoban da prihvati EU standarde i da ih primjeni u praksi.

 

Od 1.jula Crna Gora se granici sa EU i NATO. Globalni procesi intergacija došli su pred naša vrata. EU ante portas. To će neminovno znaciti i povećani pritisak na vlasti u Crnoj Gori da konačno pocnu sa primjenom Eu standarda. Krivično pravni ishod afere Snimak, ustavne promjene, vidljivi rezultati u borbi prtiv organizovanog kriminala i korupcije u vrhu vlasti su prvi ispiti koje Crna Gora mora položiti. Obaveze koje zahtjevaju jasnu i nedvsomsilenu političku volju vlasti. Na žalost, to je nemoguce očekivati od aktuelnog rezima jer bi onda oni sami donosili političke odluke za soptvena hapšenja i optužnice. To nije realna opcija. Ne postoji politička odluka u vezi reformi koje očekuje EU, a koja će ići u korst DPS, Djukanoviću i gradjanima Crne Gore. Sve što je dobro za narod i državu, loše je za DPS i Djukanovića. Sve što je loše za narod i državu, dobro je za DPS i Djukanovića. Zato je 01. jul. početak novog doba i nova šansa za proevropske snage u Crnoj Gori.Siguran sam da je većina gradjana, političkih partija, NVO, medija, privednika u Crnoj Gori za reforme i protiv ovog režima.

Koristim ovu priliku da čestitam gradjanima Hrvatske, prethodnim Vladama i aktuelnoj Vladi, kao i kolegama parlamentarcima punopravno članstvo u EU.

 

Nebojša Medojević, Predsjednik PZP, član Predsjedništva DF