Otvoreno pismo Predsjednika PZP i člana Predsjedništva DF Nebojše Medojevića šefu Delegacije EU u Crnoj Gori Mitji Drobniču

Nebojsa Medojevic

Postovani gdine Drobnič,

Prorezimski Mediji su objavili Vašu izjavu:
"Nakon razgovora sa opozicionim strankama i vlašću ne očekuje blokadu promjena Ustava .
- Blokada DF-a je ocjenjena od strane evropskih adresa kao nedemokratska i to su iz DF-a ozbiljno shvatili. Ja to doživljavam kao proces demokratskog sazrijevanja – rekao je Drobnič i poručio da očekuje da će DF biti uključena u dalje skupštinske procese uključujući i izbor Vrhovnog državnog tužioca"

DF nikada nije blokirao Promjene Ustava, niti je to bilo moguće. Od ukupno 81 poslaika , DF ima samo 20 poslanika i Ustav moze biti promjenjen bez poslanika DF. U Parlamentu je , i tokom bojkota rada Parlamenta od starne DF, bilo 61 poslanik, a za promjene Ustava je potrebno 54.
Kao sto vrlo dobro znate, DF je bojkotovao rad Parlamenta zbog izborne kradje i nikada Vama nijesmo saopstili da bojkotujemo rad na Ustavu. Zbog toga smo, ne malo iznenadjeni, ovom Vašom izjavom, koja nije zasnovana na činjenicama i po mom mišljenju , prevazilazi okvire neutralnog i objektivnog . Zato Vas molim da mi date zvanično objašnjenje ove vaše izjave. Kada je neki lider DF Vama rekao da bojkotujemo rad na Ustavu i ko je i kada iz EU , i na osnovu kojeg izvjestaja i/ili inicijative dao ocjenu da je blokada promjene Ustava od strane DF nedemokratska.
DF aktivno ucestvuje u radu Ustavnog odbora i imali smo veoma konkretne predloge za ustavne amandmane u vezi dvotrecinske vecine za izbor VDT, članova Sudskog savjeta, Predsjednika Vrhovnog Suda. Osim toga zalazemo se da se u članu 33 Ustava definiše nezastarjevanje krivcnih djela iz organizovanog kriminala i korupcije i da se realizuje opsti reizbor tuzilaca i sudija.
Da ste imali potrebu za tamom inormacijom, i da ste nas pitali, saznali bi ste da su SVI nasi predlozi odbijeni od DPS i SDP i da su nastavljena njihova usaglasavanja sa SNP i Pozitvnom. Postoje ozbiljne politicke razlike o uzrocima loseg stanja u Pravosudju izmedju DF, sa jedne strane i DPS i SDP sa druge strane. Mi cijenimo da obim reformi mora biti mnogo veci, jer je postojece lose stanje posledica dugogodisnjeg djelovanja vise centara moci i uticaja i da je neophodno temeljnije reformisati ovaj dio sistema vlasti.
Nadam se da nase neslaganje sa skromnim predlogom promjena Ustava od strane Vlade i vladajucih parija, koje snose i najvecu odgovornost za postojece lose stanje, nijeste dozivjeli kao blokadu. Ako mislite da DF ne treba da ima, i da se bori za svoje politicke stavove u skladu sa svojim Programom, vec da treba da prihvatimo stavove DPS i SDP, kao nase, da bi od Vas dobili ocjenu da smo demokratski, plasim se da onda imamo sustinske razlike u poimanju demokratskih standarda i nacina na koji funkcionise parlamentarna demokratija.
Jos jednom, izražavam čudjenje sa ovakvim Vašim izjavama, koje dovode u pitanje Vašu neutralnost i objektivnost i otvara pitanje vjerodostojnosti vaših izvještaja koje šaljete u Brisel.
Zbog toga Vas molim za zvanično pojašnjenje ove izjave, kako bi nakon toga ocjenili nephodnost traženja zvaničnog stava EK povodom ocjene da je DF blokirao rad na Ustavnim promjenama.

S poštovanjem
Nebojša Medojević

Pismo je objavljeno u integralnom obliku