PzP: Osnovana Mreža žena Pokreta za promjene Bijelo Polje

        U okviru OO Pokreta za Promjene Bijelo Polje juče je formirana Mreža žena i za predsjednicu je jednoglasno izabrana Zorica Laban. Laban je tom prilikom istakla da se u proteklom periodu u Pokret za Promjene Bijelo Polje učlanio znatan broj žena i da je veoma zapaženo interesovanje žena za ovu političku organizaciju koju su prepoznale kao istinskog i iskrenog borca za zaštitu prava žena i stavljenje u prvi plan problema sa kojima se žene svakodnevno sretaju, kako na svojim poslovima tako i u porodici.


Mreža žena PzP Pljevlja: Nema podataka da je centar za socijalni rad zbrinuo i jednu žrtvu nasilja u porodici

Žene žrtve nasilja su u mnogo gorem položaju nego što se predstavlja u javnosti. Najveći problem za njih nemogućnost ekonomske nezavisnosti zbog koje ne mogu da napuste nasilnike. Iako postoje dobri zakoni, oni se najčešće ne sprovode jer mnoge žene koje trpe nasilje nisu upoznate sa njima. Takođe, imamo paradoksalnu situaciju da neko ko je tukao ženu treba da plati kaznu od 150 eura, dok je recimo taj iznos za nekorišćenje rodnosenzitivnog jezika mnogo veći.


Mreža žena PzP Pljevlja:Žrtava nasilja u porodici sve više

Žrtava nasilja u porodici je sve više, a senzibiliteta za ovaj problem sve manje. Društvo grca u socijalno-ekonomskom kolapsu i zatvara oči pred istinom, ocijenila je Jelena Kovačević Laković iz Mreža žena Pokreta za promjene PzP Pljevlja .

Kako ističe, nedovoljna posvećenost institucija sistema pretvara borbu NVO u Sizifov posao,i prepuštaju žrtvu samoj sebi.


Mreža žena PzP: Zakon o zdravstvenom osiguranju diskriminiše žene i stvara prostor za manipulaciju

Nacrt novog Zakona o zdravstvenom osiguranju dodatno diskriminiše žene i otvara još veći prostor za manipulaciju, a n nove uštede koje planira Vlada da idu preko leđa roditelja i djece su krajnje bezobzirna, smatraju u Mreži žena Pokreta za promjene. 

Kako navodi njihova članica Iva Pavlović, žene u reproduktivnoj dobi su diskriminisane ukoliko žele da imaju potomstvo prilikom zapošljavanja i često su izložene neprijatnim pitanjima koja zalaze u njihovu intimu a odnose se na planiranje porodice i rađanje djece.