Saopštenje OO PzP Pljevlja

Radan Raičević

Od pocetka 2016 godine u Pljevljima rođene su samo četiri bebe. Tendencija pada nataliteta se nastavlja, kao i nezainteresovanost drzavnih zvaničnika kada je rješavanje ovog problema u pitanju. Pljevljaci izumiru i ako se nešto hitno ne preduzme, uskoro će jedini stanovnici biti radnici Rudnika uglja i Termoelektrane.
Sedamdesetih godina prošlog vijeka Pljevljaci su imali radna mjesta, lakše se odlučivali na formiranje porodice, pa se rađalo i do hiljadu i po beba godišnje. Poslednjih decenija imaju prazna obećanja, ugroženu egzistenciju, pa su u 2015. rođene svega 194 bebe.

Projekti lokalne uprave kojima se nadaju da će obezbijediti bolje uslove života i spriječiti raseljavanje, ogledaju se u nagradi od 200 eura, sa koliko je Opština darivala prvu bebu rođenu u 2016 godini.
Inicijativa za razvoj sjevera pokrenuta od strane Pokreta za promjene je jedino realno rješenje, čijoj realizaciji se mora pristupiti što prije. U skladu sa tim pozivamo lokalnu upravu da u saradnji sa Vladom, prihvati pomenuti program i spasi Pljevlja od propasti.